Jak proměnit obyčejnou večeři v exotickou pohádku: Recept na venezuelské Tequeños

31.03.2024

Vraťme se na chvíli zpět v čase. Představte si, že sedíte v malém, ale útulném venezuelském bistru, kde z reproduktorů zní samba, a vy se chystáte ochutnat něco, co vám změní pohled na sýrové pochoutky. Ano, mluvím o Tequeños, těch malých, ale ohromujících venezuelských závitcích, které dokážou rozpumpovat krev v žilách každého sýra milujícího gurmána. 

A nebojte, nepotřebujete letenku do Venezuely, abyste si je užili. 

Stačí následovat tento snadný recept a připravit si je pohodlně ve vaší kuchyni.


Co budete potřebovat:

 Ingredience na těsto:

- 2 hrnky (280 g) univerzální mouky

- 1/2 lžičky soli

- 1/4 lžičky kypřícího prášku

- 1/4 hrnku (60 ml) vody

- 1/4 hrnku (60 ml) rostlinného oleje

- 1/4 hrnku (60 ml) mléka

- 1 lžíce hnědého cukru nebo panely


Na plnění:

- 1 blok (350 g) polotvrdého bílého sýra určeného k tepelné úpravě


Na smažení:

- Rostlinný, kukuřičný nebo řepkový olej


Pikantní růžová omáčka (volitelná):

- 1 hrnek majonézy nebo jogurtu

- 1/3 hrnku kečupu

- 1 lžíce citronové šťávy

- 1 lžička Worcesterské omáčky

- 1 lžíce brandy nebo rumu

- 1/2 lžičky kajenského pepře nebo více pro milovníky pikantnosti


Postup:

Těsto na Tequeños:

1. Do mísy mixéru s nástavcem na hnětení dejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Promíchejte. 

2. Přidejte vodu, rostlinný olej, mléko a hnědý cukr a mixujte těsto 5 – 7 minut na střední rychlost, dokud není hladké a nezačne se odlepovat od stěn mísy.

3. Přesuňte těsto na mírně pomoučněný pracovní povrch. Zformujte do disku, pevně zabalte do potravinářské folie a dejte chladit do lednice na 30 minut, ale přes noc je taky v poho.

4. Po 30 minutách vyjměte těsto, znovu ho umístěte na mírně pomoučněný pracovní povrch a hněťte rukama, dokud není těsto hladké a pružné, zhruba 2 - 3 minuty. Případně přisypte další mouku.


Formování Tequeños:

1. Rozválejte těsto na obdélník o rozměrech 30 x 38 cm a tloušťce 3 mm. Pomocí nože nebo "pizzáku" nakrájejte na 2-3 cm proužky. ( správně na 2,5 cm proužky )

2. Sýr nakrájejte na 12 stejně velkých kusů, každý kus pak rozpulte po délce.

3. Na jeden konec sýrové tyčinky položte proužek těsta a pokračujte v obalování sýru spirálovitě, překrývejte okraje až do druhého konce. Důkladně uzavřete, aby byl sýr úplně pokrytý těstem. ( aby nevytekl )


Smažení Tequeños:

1. Do pánve dejte asi 5 cm oleje a zahřejte na 180°C.

2. Smažte Tequeños ve várkách, dokud nejsou ze všech stran zlatavě hnědé. Poté je vyjměte na talíř pokrytý papírovými utěrkami, nechte chvíli vychladnout a podávejte.


Pikantní růžová omáčka:

1. Všechny ingredience dobře promíchejte, dokud nejsou hladké a krémové. Pro pikantnější variantu přidejte více kajenského pepře.

Já dělám pouze z vykapaného jogurtu, řepného a citronového prášku a koření. Občas přidám i vlašské ořechy :-)


Rady pro dokonalé Tequeños:

- Pokud připravujete větší množství Tequeños, můžete je udržet v teple. Rozpalte troubu na 120°C a vložte do ní Tequeños pokryté alobalem, aby zůstaly teplé.

- Ujistěte se, že sýr je zcela pokryt těstem, aby při smažení nevytékal.

- Pokud máte raději sladší těsto, nebojte se přidat trochu více cukru.

- Udržování konstantní teploty oleje na 180°C je zásadní. 


Tequeños nejsou jen obyčejným jídlem. 

Jsou to malé kulinářské klenoty, které v sobě ukrývají chuťovou extázi. 

S tímhle receptem můžete přenést kousek Venezuely do své kuchyně a proměnit jakýkoliv večer v exotickou pohádku. 


Tak na co ještě čekáte? 

Vyhrňte si rukávy, zapojte svou kreativitu a připravte se na dobrodružství chutí, které vás zaručeně okouzlí. 

Dobrou chuť!

S láskou, váš kuchařský průvodce na cestě za exotickými chutěmi,

Lucka


Jste na bojišti. Zápasili jste se stresujícími situacemi a úzkostí, která se k vám připlížila, jako nepřítel v noci. Vaše zbraně se zdají být neúčinné. Ale máte ještě jednu zbraň v arzenálu, kterou jste možná přehlédli: esenciální oleje.

V magickém světě kulinářství existuje tajemné pravidlo, které zní: "Nejlepší věci ve světě jsou často ty nejjednodušší." A v dnešním příběhu o vytváření neodolatelných švýcarských sýrových crackers s rozmarýnem se toto pravidlo opět potvrzuje. Tento recept je jako klenot skrývající se v otevřené knize, čekající na to, aby byl objeven a uveden do...

© 2023 Krása, zdraví a životní styl podle Lucky BWT .  Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky