Jak proměnit obyčejnou večeři v exotickou pohádku: Recept na venezuelské Tequeños

31.03.2024

Vraťme se na chvíli zpět v čase. Představte si, že sedíte v malém, ale útulném venezuelském bistru, kde z reproduktorů zní samba, a vy se chystáte ochutnat něco, co vám změní pohled na sýrové pochoutky. Ano, mluvím o Tequeños, těch malých, ale ohromujících venezuelských závitcích, které dokážou rozpumpovat krev v žilách každého sýra milujícího gurmána. 

A nebojte, nepotřebujete letenku do Venezuely, abyste si je užili. 

Stačí následovat tento snadný recept a připravit si je pohodlně ve vaší kuchyni.


Co budete potřebovat:

 Ingredience na těsto:

- 2 hrnky (280 g) univerzální mouky

- 1/2 lžičky soli

- 1/4 lžičky kypřícího prášku

- 1/4 hrnku (60 ml) vody

- 1/4 hrnku (60 ml) rostlinného oleje

- 1/4 hrnku (60 ml) mléka

- 1 lžíce hnědého cukru nebo panely


Na plnění:

- 1 blok (350 g) polotvrdého bílého sýra určeného k tepelné úpravě


Na smažení:

- Rostlinný, kukuřičný nebo řepkový olej


Pikantní růžová omáčka (volitelná):

- 1 hrnek majonézy nebo jogurtu

- 1/3 hrnku kečupu

- 1 lžíce citronové šťávy

- 1 lžička Worcesterské omáčky

- 1 lžíce brandy nebo rumu

- 1/2 lžičky kajenského pepře nebo více pro milovníky pikantnosti


Postup:

Těsto na Tequeños:

1. Do mísy mixéru s nástavcem na hnětení dejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Promíchejte. 

2. Přidejte vodu, rostlinný olej, mléko a hnědý cukr a mixujte těsto 5 – 7 minut na střední rychlost, dokud není hladké a nezačne se odlepovat od stěn mísy.

3. Přesuňte těsto na mírně pomoučněný pracovní povrch. Zformujte do disku, pevně zabalte do potravinářské folie a dejte chladit do lednice na 30 minut, ale přes noc je taky v poho.

4. Po 30 minutách vyjměte těsto, znovu ho umístěte na mírně pomoučněný pracovní povrch a hněťte rukama, dokud není těsto hladké a pružné, zhruba 2 - 3 minuty. Případně přisypte další mouku.


Formování Tequeños:

1. Rozválejte těsto na obdélník o rozměrech 30 x 38 cm a tloušťce 3 mm. Pomocí nože nebo "pizzáku" nakrájejte na 2-3 cm proužky. ( správně na 2,5 cm proužky )

2. Sýr nakrájejte na 12 stejně velkých kusů, každý kus pak rozpulte po délce.

3. Na jeden konec sýrové tyčinky položte proužek těsta a pokračujte v obalování sýru spirálovitě, překrývejte okraje až do druhého konce. Důkladně uzavřete, aby byl sýr úplně pokrytý těstem. ( aby nevytekl )


Smažení Tequeños:

1. Do pánve dejte asi 5 cm oleje a zahřejte na 180°C.

2. Smažte Tequeños ve várkách, dokud nejsou ze všech stran zlatavě hnědé. Poté je vyjměte na talíř pokrytý papírovými utěrkami, nechte chvíli vychladnout a podávejte.


Pikantní růžová omáčka:

1. Všechny ingredience dobře promíchejte, dokud nejsou hladké a krémové. Pro pikantnější variantu přidejte více kajenského pepře.

Já dělám pouze z vykapaného jogurtu, řepného a citronového prášku a koření. Občas přidám i vlašské ořechy :-)


Rady pro dokonalé Tequeños:

- Pokud připravujete větší množství Tequeños, můžete je udržet v teple. Rozpalte troubu na 120°C a vložte do ní Tequeños pokryté alobalem, aby zůstaly teplé.

- Ujistěte se, že sýr je zcela pokryt těstem, aby při smažení nevytékal.

- Pokud máte raději sladší těsto, nebojte se přidat trochu více cukru.

- Udržování konstantní teploty oleje na 180°C je zásadní. 


Tequeños nejsou jen obyčejným jídlem. 

Jsou to malé kulinářské klenoty, které v sobě ukrývají chuťovou extázi. 

S tímhle receptem můžete přenést kousek Venezuely do své kuchyně a proměnit jakýkoliv večer v exotickou pohádku. 


Tak na co ještě čekáte? 

Vyhrňte si rukávy, zapojte svou kreativitu a připravte se na dobrodružství chutí, které vás zaručeně okouzlí. 

Dobrou chuť!

S láskou, váš kuchařský průvodce na cestě za exotickými chutěmi,

Lucka


Pan de Jamón

01.12.2024

Připravte se na cestu do kulinářského ráje s receptem, který vás ohromí nejen svou chutí, ale i jednoduchostí přípravy. Vítejte ve světě Pan de Jamón, venezuelského chlebového pokladu, který je neodmyslitelnou součástí vánočních oslav v této karibské zemi. Tento chléb, plný šunky, oliv a rozinek, je dokonalou ukázkou toho, jak s jednoduchými...

V době, kdy se svět zahaluje do růžových brýlí spotřební kultury, existují značky, které si zvolily jinou cestu. Cestu, která nevede přes ziskovost za každou cenu, ale míří k cíli plnému úcty a laskavosti k veškerému živému. Mezi tyto světlé majáky patří například AHINSA a Bewit, značky, které se nejen vyhýbají testování svých produktů na...

© 2023 Krása, zdraví a životní styl podle Lucky BWT .  Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky
Používáme cookies, abychom zajistili správné fungování a bezpečnost našich stránek. Tím vám můžeme zajistit tu nejlepší zkušenost při jejich návštěvě.

Pokročilá nastavení

Zde můžete upravit své preference ohledně cookies. Následující kategorie můžete povolit či zakázat a svůj výběr uložit.